Psicoteràpia online: teràpia des d’on vulguis

El constant avenç de les tecnologies fa canviar contínuament la forma d’entendre les relacions i perquè no, també de les formes d’atendre en psicologia. Internet ens ofereix la possibilitat de fer més accessible l’assistència psicològica a tothom, doncs ens permet trencar moltes de les barreres existents fins ara.

 

Malgrat en la darrera dècada ha anat en augment el nombre de persones que s’acullen a aquest tipus de teràpia, encara és habitual d’entrada, que moltes persones es mostrin reticents i escèptiques davant aquesta recent modalitat. Abans de donar el pas és lògic preguntar-se si realitzar teràpia a través d’una videoconferència tindrà el mateix efecte que anar a la consulta del psicòleg o bé això li restarà eficàcia a la teràpia, si ens sentirem còmodes o satisfets o quines avantatges ens pot aportar. Tot seguit intentarem donar resposta a totes aquestes qüestions:

 • És igual d’eficaç? Cada vegada són més les persones que per diferents motius opten per a aquest tipus de teràpia. D’altra banda, aquesta nova modalitat també ha estat avaluada en diferents estudis nacionals i internacionals on es demostra que els seus efectes són tan bons com els obtinguts en les teràpies presencials (Botella i cols., 2010; Wagner, Horn i Maercker, 2013). Els mateixos estudis revelen que la teràpia online resulta eficaç en problemes concrets com la depressió, trastorns alimentaris i problemes d’ansietat, entre d’altres.
 • Les persones que opten per teràpia online se senten satisfetes? Diferents estudis mostren que els pacients que han estat atesos online es mostren igual de satisfets (O’Reilly i cols, 2007).
 • Quines avantatges aporta la teràpia online? Aquesta modalitat presenta diferents avantatges:
  • Redueix el temps de desplaçament del pacient i per tant, n’abarateix el cost.
  • Permet la possibilitat d’atendre a persones que no rebrien tractament d’una altra manera, ja sigui per les característiques clíniques d’alguns trastorns com la fòbia social o l’agorafòbia o també per la dificultat de trobar un terapeuta acreditat en l’entorn habitual, perquè viuen en un lloc allunyat, etc.
  • És un recurs òptim per a persones que resideixen a l’estranger i volen ser atesos per algú que comparteixi la seva llengua i cultura d’origen.
  • Fa accessible la teràpia a persones amb mobilitat reduïda que no poden desplaçar-se a la consulta psicològica.
  • Permet accedir a una teràpia a persones que per horaris de feina o per viatges freqüents no poden seguir una teràpia amb la freqüència adequada.

 

Sandra Ger

 

Si us trobeu en alguna d’aquestes situacions i esteu interessats en realitzar una teràpia online no dubteu en preguntar-nos via telefònica (93 418 2687 / 671 361 061) o a través de la nostra adreça mail: info@institutmyrios.com.

Posted in:
Articles by
Published: