NADAL D’EMOCIONS

S’apropen les festes de Nadal, els carrers s’omplen de llums i música, les converses comencen a girar entorn als preparatius o l’organització de les celebracions, les tradicions retornen i la rutina es paralitza per vacances o dies festius. Per a molts, aquest moment de l’any és l’espai perfecte per il·lusionar-se, però per a molts també és un moment dolorós o difícil, doncs es fan evidents les pèrdues, desperten ferides del passat o propicien tensions i conflictes.

És per això que, des de l’Institut Myrios, essent conscients de les necessitats del moment, us proposem una sèrie d’idees que us poden ajudar a minimitzar el dolor i la nostàlgia i afavorir el benestar personal en aquestes festivitats:

 

  • Intentar mantenir rutines: Encara que hi hagi canvis en la quotidianitat és important, en la mesura del possible, mantenir el ritme de vida habitual, horaris de son, d’alimentació, activitats programades per tal de no desorientar-se i desestabilitzar-se amb els canvis.

 

  • Expressar les pròpies emocions i ajudar a que els altres verbalitzin les seves: Facilitar l’expressió emocional ajuda a poder-se entendre i/o a comprendre a l’altre, i afavorir una millora en la comunicació externa.

 

  • Alleugerir l’estrès en dies previs: Procurar fer activitats que ajudin a desconnectar tals com organitzar plans diferents, estar en contacte amb la natura, passejar a l’aire lliure, llegir, mirar pel·lícules, etc.

 

  • Tenir paciència amb els altres i demostrar-los afecte: És important permetre’s sentir-se trist però recordar-se que no cal sentir-se sol. Sentir-se acollit i estimat en moments difícils ajuda a minimitzar la duresa de la tristor, per això també és important valorar el suport i ser tolerant, malgrat costi en moments de dol.

  • Prendre’s respirs durant les reunions: Facilitar estratègies per tal de no evitar situacions familiars, però alhora permetre’s moments de descans o evasió temporal.

 

  • Relativitzar la importància de les dates i emprar el sentit de l’humor: Donar-se permís per decidir si es vol encarar les festes d’una manera o es vol canviar el format, si es vol incorporar alguna nova tradició o alguna diversió per tal de neutralitzar el patiment i alleugerir el moment vital.

 

  • Planificar la celebració: : Les reunions familiars poden causar ansietat i temor mentre la persona se senti vulnerable. Compartir amb la família les inquietuds i l’organització pot ajudar a decidir: “ ¿ Si es vol decoració a la casa? ¿Si es prefereix reunions més intimes? ¿Si es prefereix un canvi en el lloc habitual, etc.”.

 

  • Acceptar i demanar ajuda pràctica: A l’hora de comprar, preparar reunions o enunciar necessitats.

 

Des de l’Institut Myrios estem a la vostra disposició per a oferir-vos orientació, suport i assessorament. No dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres ja sigui via correu electrònic info@institutmyrios.com o via telefònica al 93 418 26 87/671 361 061.

Posted in:
Articles by
Published: