La tornada a l’escola…. Tots a punt!

Ja hi som de nou, recuperem la rutina després d’un període de vacances més o menys perllongat en el què nens i adults hem relaxat esquemes i hem gaudit del nostre temps de la manera que més ens ha convingut. Tornen els horaris i les rutines, les obligacions i responsabilitats del curs escolar. Sabem que l’aprenentatge i la motivació van de la mà, per això és important que ajudem als fills a començar el curs escolar amb il·lusió. I això no podrem fer-ho com a pares si estem massa preocupats per les despeses que ens arriben just després dels dispendis de les vacances. Anem doncs per parts.

Els pares. Els pares també tornem a la pròpia rutina i hem de poder-nos auto-motivar (vegeu el post que vam publicar l’any passat per aquestes dates). Avui volem fer èmfasi en la part econòmica: com minimitzar l’impacte de les despeses que acompanyen la tornada a l’escola, de manera que no suposin també un cost pel benestar emocional i de les relacions familiars. Algunes idees:

 • Esgraonar compres, planificar-les i elaborar pressupost per nen, distingint entre allò que és imprescindible i allò que és negociable.
 • Que no ens calin els slogan que ja tenim interioritzats: “La vuelta al cole”. Sentim aquesta frase i sembla que hem de comprar de tot només perquè inicia el curs escolar… Potser les bambes encara duren un parell de mesos, les prendes de més abric no ens calen encara i més endavant i haurà més varietat de models i preus…
 • Aprofita els descomptes, que els descomptes no s’aprofitin de tu!. Que una cosa estigui en descompte no vol dir que l’haguem de comprar. D’aquí el sentit de la llista inicial…
 • Uniforme, llibres, material escolar. Compara preus, participa dels projectes de socialització que inicien algunes AMPA o ONG, intercanvia llibres (algunes plataformes digitals són molt útils a aquests efectes: BooKint, TruequeBook, Bolsadelibros…)

Ara ja estem preparats per tal d’afrontar aquest període amb la il·lusió suficient com per a poder estar a punt per a motivar als fills. Algunes idees per motivar-los:

 • Mostrem-nos il·lusionats i anticipem en positiu la tornada a l’escola: retrobar als amics, ser més grans al cole…
 • Comuniquem-nos obertament amb els fills sobre la seva anticipació del nou curs escolar. Com s’imaginen l’inici del nou curs, quines il·lusions, esperances, temors… Acompanyem els seus sentiments i ajudem-los a parlar sobre allò que pugui estar preocupant-los.
 • Reflexionem sobre el curs passat, recordem sobretot allò positiu, i ajudem-los a concretar propòsits pel nou curs (tan de tipus acadèmic com social). No qüestionem aquests propòsits. P. e., uns pares poden desitjar la millora de resultats acadèmics del fill però potser aquest el que desitja és incrementar la seva popularitat al grup classe. Potser hi ha actituds que afavoreixen els resultats acadèmics i alhora incrementen la popularitat entre companys?. I tan que sí…! Ajudem-lo a planificar-se i anticipar en positiu aquests objectius. I sobretot, que siguin objectius que els nens sentin com a propis, no imposats pels pares.
 • Preparem conjuntament el material escolar. Això els il·lusiona i els ajuda a anar-se fent a la idea de tornar.
 • Començar a establir rutines ja des d’uns dies abans de l’inici de curs. Per exemple, anar regulant les hores de son, dels àpats.
 • Recordar-los que a banda de que comenci el curs, seguirem tenint moments de diversió i que els gaudirem molt. Planificar-ne ja alguns.
 • El primer dia de curs. És important llevar-se amb temps, anar tranquils, tenir-ho tot a punt i arribar a l’escola amb alegria. Esforcem-nos especialment en mantenir aquest esperit durant la primera setmana tot i que seria molt recomanable fos l’actitud general durant tot el curs. Tots rendim millor a la feina si hi arribem amb ànim positiu.

Feliç tornada a l’escola!!

Dra. Meritxell Pacheco

Posted in:
Articles by
Published: