I tu: desconnectes a l’estiu?

Ens passem la major part de l’any treballant i desitjant que arribin les vacances, que representen una oportunitat per descansar i alliberar-nos de l’estrès de tot l’any. Però sovint, quan arriben les tan esperades vacances ens trobem que ens costa centrar-nos-hi, desconnectar de la feina i de tot allò que ens genera tensió i estrès la resta de l’any. Moltes vegades seguim connectats a la feina a través del mòbil i cada vegada és més freqüent trobar-nos a la tornada de vacances amb gent que ha fet vacances però no ha desconnectat. Sovint, seguim pendents del mòbil, del correu electrònic i les xarxes socials, i també del rellotge, la qual cosa no ens permet oxigenar-nos com caldria.

 

Sens dubte, tothom sembla ser molt conscient de la necessitat de desconnectar i alliberar tensions, però com sempre, la teoria és una cosa i la pràctica n’és una altra. Per tal de poder combatre la fatiga i l’estrès acumulat durant l’any, és necessari aconseguir desconnectar de forma significativa i no només a nivell físic sinó també a nivell mental. Tant és on anem o com de lluny viatgem, no n’hi ha prou amb estar físicament de vacances (a la muntanya, a la platja o de turisme a una altra ciutat) sinó que cal ser-hi amb plena atenció, és a dir, amb la ment centrada en les vacances i no en altres coses.

 

Com ho podem portar a terme?

Per a tots aquells que voleu que les vostres vacances us brindin l’oportunitat de desconnectar i descansar de les tecnologies, gaudint de la família, les relacions socials i d’aquelles activitats que la resta de l’any no podem fer amb tanta freqüència: llegir, gaudir de la natura, etc. Us plantegem alguns consells per desconnectar a l’estiu:

–          No facis un salt al buit i planifica amb antelació: desconnectar-se no és fàcil, no sol fer-se de forma ràpida i convé pensar-hi amb antelació i de forma progressiva. Un no surt de la feina completament activat (amb preocupacions, temes pendents i tensions varies) i l’endemà es desactiva com per art de màgia. A més, a algunes persones, passar d’una forta activació a una inactivació total els pot generar encara més estrès. Per aquest motiu el més recomanable és anar preparant les vacances amb antelació, tancant temes pendents i connectant amb les vacances (preparant les rutes, la maleta i parlant-ne amb els altres). Fes una llista de tasques pendents i de les que caldrà prioritzar a la tornada, per tal de deixar-ho lligat. Delega també en els altres, allò que pugui sorgir quan tu siguis fora.

–          Anticipa quines són les xarxes, apps i altres temes que caldrà posar en “mode avió” mentre durin les vacances: el mòbil sol acompanyar-nos durant les vacances, però no cal que ho facin totes les seves funcions: no cal que rebem tots els missatges de correu, ni que tinguem accés a l’agenda de feina, ni que estiguem connectats a totes les xarxes social (sobretot si són de feina), ni a les apps que habitualment fem servir per feina. Et recomanem que totes aquestes funcions del mòbil quedin “amagades” per ajudar-te a desconnectar plenament. També és recomanable activar el “fora de l’oficina” al correu electrònic. Malgrat les indubtables avantatges que ens ofereix la tecnologia en molts àmbits (laboral, acadèmic i fins i tot personal), cal ser conscients també de les desavantatges que ens comporta no fer-ne un ús adequat, així que caldrà prendre’n distància si volem descansar a l’estiu.

–          Posa límits: marxar de vacances vol dir marxar en tots els sentits, i els altres també n’han d’estar informats per evitar missatges de whatsapp o trucades innecessàries que no permeten desconnectar.

–          Gaudeix dels altres i de tu: les vacances és un bon moment per passar temps i acostar-te als altres (als fills, la parella, els amics…) per això és recomanable planificar activitats amb ells però sense oblidar-nos de nosaltres mateixos, cal prestar atenció a allò que necessitem també nosaltres i permetre’ns-ho (caminar, llegir, dormir, etc.).

Dra. Sandra Ger

Des de l’equip de Myrios us desitgem unes bones vacances. Tant l’equip com les xarxes socials de Myrios marxarem aquest mes de vacances i tornarem al setembre amb més i renovades energies. Bon estiu!

Posted in:
Articles by
Published: