Com sobreviure a les vacances escolars?

Aquest dijous s’inicien les vacances escolars d’estiu, les més llargues de tot l’any, i amb aquestes, es planteja per a moltes famílies el problema de com conciliar la vida laboral i familiar, a banda de moltes altres qüestions com si cal que la canalla faci deures a l’estiu o no, si cal que hi hagi una rutina igual que durant el curs o si cal apuntar-los a un casal d’estiu o que es quedin amb els avis, etc.

Les vacances solen implicar un trencament amb la rutina habitual, per als nens haurien de ser un moment de desconnexió de la rutina acadèmica orientat a l’oci, al descans i a la diversió. La dificultat pot venir de com gestionar aquest període adequadament sense caure en l’avorriment i les discussions entre pares i fills sobre què fer, doncs el calendari escolar marca unes vacances de gairebé 3 mesos.

Què podem fer:

  • El més important és planificar bé i amb temps aquestes vacances: un període tan llarg com aquest requereix planificació de l’oci i del temps lliure per evitar que els nostres fills/es no caiguin en l’avorriment, baralles, etc. I no passin tot el dia davant de la TV o la tablet. Convé fer una planificació d’allò que es vol fer i distribuir-ho de forma que sigui viable i permeti que la canalla tingui temps de descansar i gaudir.
  • Planificar hàbits d’estudi: Sovint els pares ens pregunten què poden fer per a que als fills/es no se’ls oblidi res del que han après durant el curs. En aquest cas us diríem que la resposta depèn de cada cas. Si hi ha assignatures pendents, convé establir un horari d’estudi i repàs de les matèries. Si no hi ha assignatures pendents també convé intentar mantenir, tot i que de forma flexible, els hàbits de treball que s’han creat durant el curs per facilitar la tornada a l’escola al setembre.
  • Potser no cal fer “deures” de la mateixa manera que durant el curs. És un bon moment per buscar activitats més creatives, vivencials, aprofitant el contacte amb l’aire lliure, alhora que fomentant la reflexió i el repàs dels aprenentatges (es pot fer per exemple, un diari o reportatge de les vacances com si fóssim periodistes, preparar el viatge o les vacances conjuntament, buscar algun llibre que els agradi, etc.).

  • L’estiu és un bon moment per practicar tota mena d’esports, i en especial aquells que només es poden realitzar en aquesta època de l’any, i gaudir de les activitats a l’aire lliure.
  • No caure en la sobrecàrrega d’activitats: Algunes famílies decideixen apuntar als fills als casals o colònies d’estiu, entre d’altres activitats, els quals poden ser una bona opció. Cal evitar però, caure en la sobrecàrrega del nen/a, així com evitar ser inflexible amb les activitats doncs cal recordar que és un temps de descans, reparador i d’oci.
  • I sobretot, l’estiu és un moment per gaudir del temps en família, per realitzar activitats junts potenciant la comunicació entre pares i fills.

Dra. Sandra Ger

Posted in:
Articles by
Published: