Sóc Dependent Emocionalment?

Les relacions de parella no són fàcils. En aquestes, tots dos membres de la parella es troben compartint un temps, un espai, uns interessos, … amb punts de vista diferents. Aquests poden ser més o menys propers, però tots dos estaran influïts per la “motxilla” que cadascú porta. Aquesta “motxilla” està carregada d’experiències prèvies, sobretot relacionals, que han configurat uns aprenentatges al voltant del què és una parella, del que pot esperar d’aquesta, dels desitjos, esperances i idees sobre el ser parella que veuran la llum en la relació.

A vegades però, les relacions de parella no esdevenen sanes i un dels motius pot ser la Dependència Emocional. Segons el psicòleg i estudiós d’aquest fenomen, Walter Riso, la dependència emocional és el patiment que genera un aferrament excessiu, que suposa no gaudir de les relacions, “enganxar-se” excessivament i perdre la individualitat satisfactòria. Hi ha un major percentatge de dones que pateixen aquest problema que d’homes, però aquests últims no n’estan exempts. De fet, la qüestió de base no es troba en el sexe, sinó en l’autoestima. Una autoestima baixa predisposa a aquest tipus de relació. La persona es sotmet progressivament a l’altre per pròpia voluntat, perquè creu que és la manera adequada que li generarà benestar. Aquesta dependència es pot donar també en relacions d’amistat, companys, família i altres persones de l’entorn.

Hi ha una sèrie d’indicatius que poden orientar-vos per a reconèixer aquesta problemàtica:

 • La teva felicitat o benestar es centra en una sola persona. És a dir, no ets capaç de gaudir d’altres situacions i/o relacions.
 • La teva alegria depèn del tracte i la opinió que els altres tinguin sobre tu. Depens excessivament d’aquesta valoració.
 • Evites mostrar-te assertiu, donant la teva opinió, per por al rebuig.
 • Només et sents bé amb tu mateix si et sents estimat per la parella.
 • Avantposes els desitjos dels altres als teus, perquè entens que aquesta és la forma d’estimar. Et sents responsable de la felicitat de l’altre, de tal manera que si l’altre no és feliç et pots arribar a sentir culpable.
 • Sovint tens por de perdre aquella persona.
 • Prefereixes patir abans que deixar a aquesta persona.
 • Necessites tant a l’altre que requereixes de missatges constants d’estima per part seva, que et demostrin que l’importes.
 • La parella es converteix en el centre de la teva vida, de tal manera que la resta de relacions perden importància i arribes a perdre-les.
 • Vols tenir el control sobre la vida de l’altre per tal de no perdre’l.
 • La relació et genera ansietat, per la por a perdre-la i perquè sempre en vols més i mai et satisfà prou.

Per tal d’establir relacions de parella sanes i satisfactòries seria important posar èmfasi en aconseguir els següents objectius:

 1. No tinguis por a estar sol.
 2. Posa’t al lloc dels altres, en aquest cas de la teva parella.
 3. Redueix el teu estrès. Les tècniques de relaxació o mindfulness poden ser-te de gran utilitat.
 4. Entrena la assertivitat; aprèn a dir NO, a expressar els teus desitjos i opinions.
 5. Aprèn a cuidar de tu mateix; primer tingues cura de tu, abans de cuidar a l’altre. Això vol dir prioritzar les pròpies necessitats i atendre-les, i no esperar que l’altre les intueixi i les resolgui per tu.
 6. Evita la idealització de qualsevol persona. Tots som humans i tenim els nostres defectes i la fantasia genera malestar en topar amb la realitat.
 7. Procura el respecte i l’estima vers tu mateix, doncs és la millor manera per construir una relació d’igualtat basada en la salut.
Dra. Laia Garcia

 

Si necessites ajuda per a “desenganxar-te” d’una relació o si coneixes algú que ho requereixi, els professionals de l’Institut Myrios et podem ajudar. Pots fer-nos qualsevol consulta a través del telèfon 93 418 26 87/671 361 061 o bé a través del nostre correu info@institutmyrios.com.

Posted in:
Articles by
Published: