L’escola s’adapta als nens o els nens a l’escola?

Està demostrat que els nens que pateixen de TDAH (Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat) milloren el seu rendiment quan estan en moviment. Per això molts taral·legen mentre estudien, o mouen els peus … i més ho fan com més concentració necessiten per realitzar una tasca, quant major és l’esforç cognitiu requerit. Però això no està permès a l’aula perquè és clar, molestaria a la resta de nens.

Fa uns mesos, a l’escola Des Cédres, al Quebec, es va implantar l’ús dels pupitres- bicicleta per a nens amb TDAH. Els resultats estan sent espectaculars, els nens es relaxen durant i després de la pedalada, i la seva concentració millora. Molt més saludable que la metodologia de receptar medicació per controlar els símptomes. Però molt més car, aquest és el problema. Cada un d’aquests pupitres costa uns mil euros.

Òbviament, la major part de les escoles no es poden permetre adquirir pupitres bicicleta per als seus alumnes amb TDAH, però els resultats de l’escola canadenca ens haurien de fer reflexionar. Podem quedar-nos amb la idea d’incorporar el moviment -controlat i respectuós amb els companys- però amb un cost menor?. Existeixen en el mercat aparells per pedalar assegut, amb un cost molt inferior que el dels pupitres- bicicleta. ¿I l’ús del fidget spinner, la joguina de moda, que en tantes escoles ha estat prohibit?.

Falten estudis que evidenciïn que l’ús del fidget spinner millora la concentració, però comença a haver-hi alguns, amb resultats prometedors. Julie Schweitzer, en el seu article publicat el 2015 a la revista Child Neuropsychology, va concloure que els nens amb TDAH mantenien millor la seva atenció com més intensament usaven el fidget spinner. No obstant, això no succeïa en els nens sense TDAH.

Cal donar-li voltes al tema, incorporar el moviment a l’aprenentatge en el cas dels nens amb TDAH, com a part dels seus Plans Individualitzats per a l’aula. Els nens amb TDAH millorarien en rendiment i el clima de l’aula milloraria perquè la resta de nens patirien menys interferències dels seus companys i els professors podrien desenvolupar millor la dinàmica de l’aula. És cert que falta encara més evidència científica, però el camí es fa caminant. Petites proves pilot a l’escola poden donar lloc a grans avenços. Des de l’Institut Myrios ens oferim a col·laborar amb les escoles que vulguin iniciar aquest viatge …

Dra. Meritxell Pacheco

 

Estarem a la vostra disposició al telèfon 93 418 26 87/671 361 061 o bé a info@institutmyrios.com.

Posted in:
Articles by
Published: