EL NADAL…. MÀGIA O CONSUMISME?

S’apropen dates entranyables, dates per passar amb els qui més estimem, per compartir amb ells, per celebrar, per regalar i per ser regalat. Com ho fem per a no deixar-nos portar per la il·lusió i que el regalar, compartir, celebrar…. no s’acabin convertint en un mal son per la nostra butxaca?.

La clau és la planificació. No improvisem!. Fem llistes. Abans de sortir de casa pensem què volem comprar, que necessitem exactament pels àpats de les celebracions i quin regal és el que pensem que més agradaria a cadascú.

Pel que fa als nens, com els eduquem en el consumisme moderat si SSMM els Reis Mags de l’Orient porten uns regals que apareixen de forma màgica, uns regals que ningú no ha de comprar?. Doncs educant als nostres fills en la generositat, en la humilitat, en la consciència de que al món hi ha molts nens. Pels reis tots els nens són importants i mereixen regals. Als reis no els agraden els nens que no pensen també en els altres nens.

Com fem la carta per SSMM els Reis Mags de l’Orient?

És important que els fills escriguin la carta en presència nostra. Que els ajudem a discernir si allò que escriuran a la carta ho necessiten i/o si ho desitgen de veritat. L’escriptura de la carta als reis mags és una magnífica oportunitat per educar en la capacitat crítica.

Limitem l’exposició als anuncis de TV i als fulletons de les joguineries que poden portar als nostres fills a desitjar de manera capriciosa regals que després quedaran arraconats.

Incloem també en la carta als reis peticions que no siguin materials: moltes rialles per a tota la família, alegries per tothom, excursions divertides…

És important que els adults transmetem més importància a la tradició nadalenca en si mateixa, i no tant a l’aspecte material. La màgia del nadal, del compartir en família, el factor sorpresa…

I, molt important, si no volem que els nostres fills caiguin en un consumisme exagerat, hem de començar per donar-los exemple. Interioritzen molt més fàcilment les accions dels seus referents que no pas tots els discursos que els hi puguem transmetre verbalment. Tornem a l’essència… gaudim, alegrem-nos de compartir un nou Nadal.

Meritxell Pacheco

Posted in:
Articles by
Published: